Tone Excel

Mengapa Memilih Perniagaan MLM Yang Menawarkan Pencen ataupun Royalti ?

Salam hormat kepada anda yang sudi melayari blog ini.

Ramai yang faham tentang peluang perniagaan MLM tetapi ramai yang tak tahu memilih format ataupun syarat yang perlu diberikan penekanan sebelum kita membuat keputusan sebelum menceburi satu-satu perniagaan MLM.

Penapisan perlu dilakukan dan ia hendaklah bersandarkan beberapa faktor seperti mana yang diterang oleh mentor saya Encik Mazelan Abas. Turuti penulisan mesej email beliau di bawah ini supaya anda faham memandangkan beliau mempunyai pengalaman yang luas tentang perniagaan MLM.

Mesej email dari Mazelan Abas


Kita sering mendengar ramai rakan2 yang mengeluh, buat bisnes itu tak jadi, buat bisnes ini tak jadi, buat MLM itu dan ini, semuanya tak menjadi. Ramai yang datang jumpa saya berkata, "Dulu saya ni dah macam2 buat bisnes, tapi satu pun tak mendatangkan hasil".

Disebabkan cerita-cerita seperti ini, itu yang menyebabkan saya pernah pengeluarkan satu formula, cara-cara untuk memilih bisnes yang paling sesuai untuk anda.

Masih ingat lagi email saya tentang cara-cara memilih bisnes yang sesuai, cara-cara menapis untuk menyaring bisnes terbaik untuk diri kita sendiri. Kalau lupa biar saya ulangi penapis yang saya gunakan.


1. Produknya mestilah produk keperluan anda sendiri.


2. Jika perlu maintain, biarlah ianya sama atau dibawah budjet bulanan kita.


3. Kurang atau tiada service langsung.


Dengan penapis inilah, saya buat bisnes tunetalk di Malaysia ini. Saya menggunakan kelebihan membina website dan juga kelebihan autoresponder untuk mengembangkan bisnes ini di Malaysia. Saya menyertai TuneTalk pada July 2010 dan ketika itu saya merupakan ahli yang ke 9000. Maknanya sudah ada 9000 orang yang telah memulakan bisnes ini terlebih dahulu. 


Komisyen saya pada bulan pertama hanyalah RM60, tetapi pada bulan January 2013 saya telah di nobatkan oleh TuneTalk sebagai ahli yang mendapat pendapatan bulanan tertinggi setiap bulan.  Pada bulan July 2013, cukup 3 tahun pembabitan saya di dalam perniagaan Tune Talk / Tone Excel. Dari satu peringkat ke satu peringkat target yang saya letakkan didalam perniagaan ini, ada yang dapat dan ada yang tak dapat, tetapi kalau tak dapat sepenuhnya pun ia tetap dapat walau pun sebahagian.

Kesimpulannya, apa yang saya dapat dalam 3 tahun ini dengan bermodalkan RM80, saya mendapat pencen bulanan melebihi RM30,000 setiap bulan, saya dapat beli kereta buruk BMW dengan harga tunai. Dan apakah target seterusnya didalam perniagaan tunetalk TuneTalk ini. Saya letak target untuk dapatkan pencen setiap bulan RM50,000.00. Dapat ke tidak, saya tak tahu, yang saya tahu, saya hanya perlu berusaha kearah itu. InsyaAllah, kalau umur panjang, tahun ke-4 nanti iaitu bulan July 2014, saya akan buat laporan seperti ini lagi kepada Anda.


Jika anda tanya saya, seronok ke dapat pencen lebih RM30,000 tiap2 bulan, jawapannya, sangat seronok. Tiap2 bulan saya boleh menyimpan RM10,000 ke RM15,000 dengan membeli sijil simpanan primium dan selebihnya saya buatlah apa sahaja perkara yang saya suka. Kerana bila duit tu habis, nanti 21hb Tunetalk akan masukkan lagi, sebanyak itu, malah mungkin lebih lagi. Inilah kehidupan tak perlu bekerja tapi duit masuk tiap-tiap bulan.


Jika anda tanya saya, mudah ke nak dapat pendapatan sebanyak tu setiap bulan dalam tunetalk/TuneTalk ini, jawapannya, bergantung kepada diri masing2. Macamana mahu mendapat pencen yang banyak dalam bisnes ini? Saya akan kata, Sponsor 300 orang pada level 1 dalam tempoh 2 tahun. Jadi akan tanya diri sendiri, susah ke senang nak sponsor 300 orang dalam tempoh 2 tahun, kalau anda rasa senang, senanglah dia, kalau anda rasa susah, susah la dia. Semuanya bergantung pada diri sendiri.


Jika anda tanya apa lagi yang saya perolehi selepas 3 tahun dalam bisnes ini? Saya akan jawab, selepas berpenat lelah sponsor orang siang dan malam, pagi dan petang selama 2 tahun, level pertama saya lebih kurang 300 orang, selepas itu, tak payah buat kerja lagi, tiap2 bulan saya dapat komisyen dari hasil topup rangkaian saya. 2 tahun saya penat buat kerja, ada yang mengutuk dan ada yang menghina, ada yang memandang lekeh ada yang tidak indahkan langsung, tetapi usaha tetap usaha, jalan tetap jalan, promote tetap promote dan sekarang, saya sedang menikmati hasil penat lelah tesebut. Saya tak tahu berapa lama saya boleh menikmati hasil kerja 2 tahun tersebut, mungkin 10 tahun, mungkin 20 tahun, mungkin 30 tahun, tetapi yang pasti sekarang ini saya sedang menikmatinya.


Jika ada yang tanya apa lagi kelebihan yang diperolehi selepas penat bekerja selama 2 tahun ? Saya akan kata, walau pun saya berhenti menaja ketika ini, tetapi komisyen bulanan saya semakin naik, bulan Mac 2013, jumlah komisyen yang diperolehi lebih kurang RM25,000, tetapi pada bulan April2013 sahaja, jumlah komisyen yang diperolehi lebih kurang RM33,000. Mana ada dalam dunia ini, kita tak bekerja gaji boleh naik sampai RM8,000. Dalam dunia kerja, kalau tak kerja, tak dapat gaji, tetapi ini, tak kerja dapat pencen, dan pencennya pula tiap2 bulan naik. Secara jujur, memang saya tak pernah terfikir ianya akan berlaku dalam bisnes TuneTalk ini. Waktu ini, jika anda nak tahan duit jangan masuk pun dah jadi tak boleh, ia akan berlaku juga.


Jika ada yang tanya lagi, apa yang saya perolehi kerana kerja kuat2 macam orang bodoh selama 2 tahun dulu dalam TuneTalk ini? Saya akan katakan, saya tiada harta yang banyak untuk ditinggalkan kepada isteri dan anak2. Saya akan lebih bersalah jika saya meninggal hari ini, esok-esok keluarga saya merempat kerana kemiskinan, mereka hidup susah dan mula berhutang sana sini. 


Cuma sekarang saya boleh tersenyum sedikit, kerana jika saya meninggal hari ini, kesemua komisyen topup yang saya perolehi didalam TuneTalk ini akan dipindahkan pula kepada isteri saya. Dia pula akan dapat komisyen tersebut 100% setiap bulan. Sekurang2nya keluarga saya terjamin sedikit dari segi kewangan. Mereka tak perlu kerja pun akan dapat komisyen setiap bulan pada 21hb. Mudah2an mereka akan gembira dan berkata "Tak sia-sia usaha, keringat dan titik peluh abah berpenat lelah selama 2 tahun dahulu dalam bisnes tunetalk/TuneTalk ini semasa hayat dia, sekarang kita tumpang senang"

Saya amat bersyukur kerana diberikan segala macam nikmat didunia. Yang pasti nikmat tersebut telah pun diletakkan didalam dunia ini, hanya menunggu diambil oleh mereka yang berusaha, fokus dan konsisten didalam usaha mereka sendiri.

Itulah pentingnya penapis, supaya tidak tersalah pilih bisnes. Biar buang masa sedikit untuk memilih bisnes, asalkan tidak buang masa buat bisnes yang tidak mendatangkan hasil.


Terima KasihMazelan Abas

0105232047
"The best revenge is massive success."

Maklumat lanjut anda boleh layari laman web ---> www.tunetalk2u.biz

Post a Comment

© Tone Excel