TERBARU ! Applikasi Android dari Syarikat Tone Group - Bakal Lancar !




Tone Group....kau memang deBoommm !!!! Itu jerlah ekspresi perasaan saya. Syarikat yang dikategorikan sebagai OTAI dalam bidang pemasaran telekomunikasi di Malaysia yang dinamakan Tone Group bakal melancarkan applikasi android di Google Play Store. Lagi senang lah ejen-ejen pemasar simkad Tone Excel dan Tone Plus lepas nie.

Apa kata anda tonton sebentar video kat bawah nie ! ( Spesifikasi yang ada dalam applikasi nanti bakal buat anda teruja )






Macam mana ? Anda rasa teruja macam saya tak. Kalau anda nak tahu, apa yang buat saya teruja...cuba kaji 'LOMBONG EMAS' yang ditawarkan oleh Tone Excel kepada anda sebagai pengguna handphone.

Orang bijak pandai berpesan , LEBIH BAIK guna handphone dapat duit daripada guna handphone habis duit.

Kalau nak tahu lebih lanjut .... KLIK JER SINI !


3 PENAPIS untuk menjadi Pengguna Bijak



Banyak kes pengguna tertipu dengan peniaga yang pentingkan keuntungan semata-mata. Ayat manis yang digunakan untuk 'memancing' pengguna ataupun pembeli sesuatu produk ataupun servis menyebabkan banyak kes penipuan terhadap pengguna yang tidak rekod menjadi mangsa.

Pasti anda pernah menjadi mangsa penipuan 'sang buaya' yang tamakkan wang anda bukan ?

Kebanyakkan kes penipuan yang kebiasaannya banyak berlaku di pasar raya, hyper market dan kedai-kedai runcit. Mungkin sangat mudah kesempatan di ambil oleh peniaga yang tamak bagi barangan keperluan asas yang biasa kita gunakan hari-hari. Kita tak sedar sebenarnya harga barangan keperluan sebenarnya telah dinaikkan sesuka hati walaupun nilai sen-sen.

Saya pernah terbaca 9 tips menjadi pengguna super bijak di salah satu website popular tanah air. Tip yang diberikan cukup baik untuk kita sebagai pengguna mula praktikkan. Ada beberapa tip yang saya belum pernah cuba. Anda boleh baca terus di sini jika benar-benar anda nak tahu.

Baiklah rakan pembaca blog yang sangat budiman, berikut saya kongsikan penapis-penapis untuk menjadi pengguna bijak.

3 PENAPIS Untuk Menjadi Pengguna Bijak

Penapis-penapis ini TIDAK SEMESTINYA perlu ada semua. Sekurang-kurangnya salah satu daripada 3 penapis ni ada, anda dikira sebagai pengguna bijak.

  1. Pastikan produk atau servis yang boleh BERI KITA DUIT Mungkin TAK BANYAK peluang yang memberi keuntungan seperti ini kepada kita sebagai pengguna. Tapi jangan ingat tiada langsung peluang dapat duit walaupun kita berbelanja. Sebagai contoh syarikat-syarikat MLM sediakan seperti CNI, AMWAY, COSWAY, REVELL dan lain-lain syarikat MLM berdaftar di Malaysia.

    Mereka memberi peluang yang benar-benar mendidik kita menjadi sebagai pengguna bijak. Dengan hanya menukar minda kepada membeli di kedai sendiri kita dapat mengumpul point, dan point terkumpul boleh ditukar kepada duit mengikut level dan plan pemasaran tertentu.

    Jika anda pernah sertai dan aktif dalam bisnes MLM seperti ini, secara tidak langsung sebenarnya anda dididik menjadi pengguna bijak ataupun 'smart buyer'.

    Sama juga yang berlaku dalam bisnes yang sedangkan saya kembangkan sekarang ini iaitu Bisnes Telekomunikasi Simkad Tone Excel. Walaupun hanya sekecil-kecil kos perbelanjaan yang kita keluarkan dari kocek kita, pastinya ada peluang yang disediakan khas buat kita sebagai pengguna bagi menghasilkan duit dari produk atau servis yang kita bayar.

  2. Pastikan produk atau servis yang boleh JIMATKAN DUIT
    Siapa yang tak nak berjimat-cermat kan ? Lainlah kita telah menjadi jutawan walaupun sebenarnya penjimatan seseorang jutawan dipandang dari sudut yang berbeza-besa. Ia tidak sama dengan pemikiran seseorang pengguna normal fikirkan.

    Contoh yang boleh kita ambil dari produk dan servis yang berbaloi adalah seperti mana kedai-kedai online seperti Lelong.com, Lazada.com, Ebay, Amazon dan seumpamanya. Kebanyakan barangan yang ada di kedai online mereka ataupun dipanggil sebagai e-dagang / e-dagang dijual pada yang lebih murah dari harga pasaran. Ramai usahawan bisnes dropship menggunakan platform ini sebagai cara membeli-belah yang boleh menjimatkan wang dan meningkat keuntungan.

    Portal Go-Shop yang disediakan oleh pihak ASTRO juga boleh dijadikan contoh penapis untuk menjadi pengguna bijak. Faedah penjimatan berganda dapat dinikmati sebagai pengguna bijak. Anda TAK PERLU menempuh kesesakan lalu lintas dan membayar kos pengangkutan lagi. Hanya berbelanja di rumah sambil menikmati keselesaan ketika berbelanja dan secara tidak langsung menjadikan kita sebagai pengguna bijak. 

  3. Pastikan produk atau servis yang boleh JIMATKAN MASA

    Masa sangat berharga untuk kita nikmati. Sebenarnya masa TIADA NILAI yang sesuai untuk  kita tentukan. Jika kita terlepas peluang dari masa yang diberikan, maka ia tetap terlepas. Masa tidak akan kembali lagi untuk kita !

    Penapis terakhir yang anda boleh jadikan berhatian adalah pembelian produk atau servis yang boleh menjimatkan masa kita. Jika produk atau servis yang anda langgan atau beli boleh menjimatkan masa anda maka anda termasuk dalam golongan pengguna bijak.

    Contoh terbaik yang kita boleh ambil sebagai adalah syarikat Domino's Pizza. Melalui moto perniagaan mereka iaitu "30-Minutes Delivery Guarantee!" merupakan satu jaminan masa penghantaran produk kepada pelanggan mereka ataupun mereka akan berikan FREE Regular Vaucher kepada pelanggan mereka.

    Antara contoh-contoh lain yang boleh saya kongsikan, sudah semestinya lah servis yang disediakan oleh syarikat Tune Talk kepada semua penggunanya. Anda tak perlu melakukan topup dikedai-kedai runcit, stesen minyak dan kebanyakan kedai 24 jam lagi, malah anda boleh membeli topup secara online banking atau portal android Tune Talk itu sendiri. Hanya beberapa klik anda boleh melakukan proses topup dengan mudah. Bukankah ia akan menjimatkan masa anda.

Kesimpulan

Pengguna mempunyai hak dan ia sentiasa dilindungi dibawah peuntukan undang-undang yang ada di negara Malaysia.  Hak pengguna tidak harus diperlekeh oleh para peniaga yang sentiasa ingin mendapatkan keuntungan berganda pada kadar yang melampaui batas terhadap kita sebagai pengguna. 

Ubahlah minda kita menjadi pengguna yang bijak dari sekarang. Tidak kiralah berapa pun nilai yang kita belanjakan walau satu sen sekalipun, kita perlu ambil kira punca nilai itu dinaikkan. Andai kita terasa tertipu dengan peniaga yang boleh dikategorikan sebagai 'sang buaya'  ni, kita carilah kedai atau syarikat lain sebagai pilihan !

Semoga artikel blog ini bermanfaat kepada anda. Semoga perkongsian ilmu ini dapat merungkai persepsi anda tentang topik pengguna bijak. Ubah Minda Pengguna Bijak !